PREDAVANJA U GOSPODARSKOM KLUBU, 30.05.2012 Ispis E-mail

PROBLEMI PROIZVOĐAČA U KUTINI

Predavanje koje je Udruga IZVOR održala u suradnji sa Udrugom Z.M.A.G., Nacoinalnom zakladom i Grupom solidarne razmjene  trebalo je  informirati lokalne proizvođače o novim prodajnim kanalima i direktnoj prodaji grupama potrošača, a otkrilo je niz problema.

GSR (grupa solidarne razmjene) = grupa potrošača koja zajedno vrši narudžbe od lokalni proizvođača te na taj način osiguravaju siguran otkup proizvođaču, a sebi grupni popust, provjerenu i svježu robu.

Grupna kupovina je hit među mladima, naročito u većim gradovima i putem interneta. GSR se razlikuje po tome gradi dugotrajan odnos sa proizvođačima, uzima "zelene košarice" (svježe sezonsko voće i povrće) i ostalu hranu za koju im je bitno porijeklo i kvaliteta, tjedno.

Udruga IZVOR već šalje tjedne košare proizvoda u Zagreb, a u novije vrijeme formiraju se GSR i u drugim gradovima.

Proizvođačima je to bio nov pojam i s nevjericom su slušali nešto tako logično i dobro. Složili da bi umrežavanje GSR i proizvođača bilo odlično te su iskazali želju za suradnjom. Veliki problem domaćim proizvođačima su prekupci koje nitko ne provjerava pa kupci u biti često kupe nešto "domaće" što to u biti nije.

Pozivamo sve udruge ili grupe u Kutini i okolici da nam se jave ukoliko su zainteresirani za formiranje svojih potrošačkih grupa da im pomognemo u prvim koracima i dogovorimo zuradnju sa Ekološkim proizvođačima.