OPG Blažeković Ispis E-mail

Naše poljoprivredno gospodarstvo bavi se uzgojem melise već četri, a uzgojem peršina dvije godine. Prve godine bavili smo se uzgojem nevena, no kako nemamo svoj traktor i priključke za obradu zemlje, počeli smo sa uzgojem melise i pešina. U sklopu imanja nalazi se sušara na  površini od 22m² u  kojoj  se mogu sušit gljive, žitarice; pšenica,ječam, kukuruza, sjeme od voća i povrća, aromatično, začinsko i ljekovito bilje i voće.
Pritom smo nadokupili dio zemlje i planiramo proširenje s istim navedenim kulturama. Surađujemo sa poduzećem Suban  i oni otkupljuju svu našu proizvedenu robu.

Peršin-PETROSENILUM CRIPSUN zbog svog karakterističnog mirisa je dobar začin. U lišču peršina se nalazi željezo, magnezij, mangan, kalcij, a največi postotak zauzima kalij. Čaj od lista peršina stimulira rad bubrega. Najbolje uspjeva na blagokiselim do neutralnih tla.

MATIČNJAK-MELISSA OFFICINALIS potječe iz Sredozemlja i Bliskog Istoka. Višegodišnja biljka naraste 30-70cm. Mirisom podsječa na limun, poznata medonosna biljka. Koristi se za umirenje, pomaže kod depresije, ublažava menstrualne tegobe, pomaže kod probavnih tegoba, migrene, nesanice, poboljšava apetit, jača i oporavlja srce, poboljšava pamćenje i pomaže kod intelektualnog rada, poboljšava rad žuči.
Svježe lišće se koristi kod pripremanja salata.
Upotrebljava se u kozmetičkoj industriji za parfeme i sapuni, te u prehrambenoj industriji za proizvodnju vafla, bombona i čokolada. s istim kulturama.

Kontakt:

OPG BLAŽEKOVIĆ